top of page
fb naslovnica.png

NOVO! 

Delavnica učinkovite komunikacije

 

Za vse, ki bi želeli konfliktne situacije spremeniti v povezovalne pogovore!

 

Komunikacija je edino sredstvo, s katerim lahko medsebojno izražamo svoje potrebe. Kadar se naše potrebe ne skladajo s potrebami sogovornika, nastane konflikt. Mnoge razrešimo brez težav in teh se navadno niti ne zavedamo, čeprav bi bilo dobro, da si tudi za te damo priznanje. Težave nastanejo takrat, kadar v nas prebudijo močne neprijetne občutke, ki se jim želimo izogniti, saj preveč bolijo. Čeprav so ti konflikti največje priložnosti  za osebno rast, jih brez komunikacijskih veščin ne moremo izkoristiti. Tako se na primer najstnikove želje ostati zunaj do poznih ur ali na videz nedolžno vprašanje, katerim staršem bo šel mlad par v nedeljo na kosilo, lahko zaradi slabe komunikacije prelevijo v boj za moč in namesto razrešitve zapademo v krivdo, zagrenjenost, bes in nemoč. Iskanje krivca in prave resnice so pereči problemi mnogih družin in se skozi generacijske prenose zaostrujejo celo do te mere, da izgubijo občutek za nujne razmejitve med partnerskimi, starševskimi in otroškimi podsistemi. Ne glede na to, s kom se pogovarjamo, moramo preseči strah pred konflikti in strah pred močnimi občutki, saj le tako lahko oba sogovornika iz konflikta zakorakata po zmagoviti poti. Zavedati se moramo, da smo v komunikaciji z otroki popolnoma odgovorni mi, odrasli, medtem ko je v vrstniški oziroma partnerski komunikaciji odgovornost razdeljena enakovredno med oba. 

 

KAKO PREPOZNATI SLABO KOMUNIKACIJO?

V slabi komunikaciji skrivamo svoje in zanikamo tuje občutke. Takrat ne govorimo na primer o svoji jezi, ampak se vedemo napadalno in agresivno. Namesto da poslušamo, se branimo z argumenti in sogovornika poskušamo prepričati, da se moti. Ne iščemo povezanosti, ampak gremo v boj in ga poskušamo premagati. Stare krivice in zamere obujamo le toliko, da znova zaboli. Prizadetega sogovornika ustavljamo in ga poskušamo čimprej spraviti v dobro voljo. V takšni komunikaciji se vsi počutimo spregledano, frustrirano, ranjeno in zavrnjeno. 

 

KAKO SE ZAČNE POT DO DOBRE KOMUNIKACIJE?

Prvi korak je zavedanje lastne odgovornosti, glede na to, ali se pogovarjamo z otrokom ali odraslim. Vedno pa je treba znati prisluhniti svojemu telesu, kaj nam določeni občutki sporočajo, ob katerih čustvih se pojavljajo, katere besede jih sprožijo. Le tako zmoremo regulirati čustva, ohraniti jasnost svojih misli in jih na učinkovit način tudi sporočati svojim sogovornikom. 

Ne moremo vplivati na to, kaj nas doleti, lahko pa vplivamo na to, kar se bo dogajalo že naslednji trenutek. Ne moremo odločati, katera občutja in misli se bodo pojavila v našem telesu, edino od nas pa je odvisno, kaj bomo s tem naredili in kako jih bomo izrazili. Prav tako se mi sami odločamo, kaj bomo naredili z informacijami, ki nam jih sporoča sogovornik. Kot starši imamo odgovornost razbrati tudi tisto, česar nam otroci ne znajo povedati, in jih skozi razvoj učiti, kakšni načini komunikacije jim bodo koristili. 

KAKO SE KAŽE DOBRA KOMUNIKACIJA?

Lahko se upremo pametovanju, obsojanju, nemoči, prehitrim nasvetom in namesto tega nudimo ustrezen sočuten odziv. Svojemu otroku smo vir pomoči, opore in z njim uspemo ohraniti stik tudi v najtežjih situacijah. Izbiramo prave besede in takšen odziv, da oči naših najstnikov ali starejših zažarijo kot v časih brezskrbnega otroštva in začnejo z nami govoriti še več. Namesto jeze in ugovarjanja sprejmejo naše nasvete, kadar se za to odločijo. Zmoremo aktivno prisluhniti, kaj nam sogovornik sporoča. Tako o aktualnih težavah kot starih zamerah spoštljivo in iskreno spregovorimo čimprej z namenom, da se razrešijo. S partnerji se lahko pogovarjamo o vsem, želimo biti slišani in se še bolj povezati. Uspemo premagati bes, nemoč, zamrznjenost od strahu in druge neprijetne občutke, ki se nam prebujajo ob težkih pogovorih? Želimo komunicirati tako, da je tudi za nas nagrajujoče.

 

ZAKAJ IMA TAKŠNA DELAVNICA SMISEL?

V razumevajočem, zaupnem, povezovalnem vzdušju udeleženci delavnice spoznajo, da so tudi drugi v podobnih stiskah in v tem niso sami. Dinamika skupinskega dela omogoča več konkretnih prikazov, preigravanja različnih možnosti in tako posledično več uvidov in treninga. Z opazovanjem drugih se lažje odločimo, kaj je tisto pravo tudi za nas. 

Skozi konkretne primere se udeleženci naučijo tehnik in vaj, ki zaustavijo napadalne, grobe sogovornike in prebudijo tiste, ki reagirajo pasivno, z molkom in ignoriranjem.

Na delavnici ozavestimo pomen in smisel elementov dobre komunikacije in jih z vajami tudi preizkusimo, tako da jih lahko že takoj pričnemo uporabljati v praksi.

KATERE VEŠČINE BOSTE OSVOJILI NA DELAVNICI: 

- Kako se odprto in iskreno izražati, da ne zatajimo sebe in hkrati ne prizadenemo sogovornika?

- Kako za trenutek utišati svoje misli in aktivno prisluhniti sogovorniku?

- Kako preko tehnike zrcaljenja preverimo razumevanje in s tem zmanjšamo možnost nesporazumov?

- Kako se postaviti v kožo drugega in na problem pogledamo z njegovega zornega kota?

- Kako doseči skupne točke v komunikaciji, v reševanju konfliktne situacije? 

- Kako preseči lasten ego in podati priznanje/pohvalo, ki spodbuja dobro komunikacijo še naprej?  

 

KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA?

Vsem, ki bi želeli konfliktne situacije s partnerji, sodelavci, prijatelji, sorodniki, z otroki spremeniti v povezovalne pogovore. Ki si želite biti slišani in komunikacijo uporabiti kot orodje za izboljšanje odnosov. 

 

Kraj: terapevtski center Lacrima (Dobja vas 185, Ravne na Koroškem)

Kdaj: v sredo, 16. marca 2022, od 19.00 - 21.00 (2 uri)

Cena: 25 EUR na osebo - za prijave do 12. 3. samo 20 EUR na osebo

 

Število mest je omejeno, zato PRIJAVE potekajo:

preko e-pošte: tatjana.skovacic@gmail.com ali na telefon 040 611 201.

 

Lepo vabljeni!

bottom of page