Acerca de

S k u p i n e

Sodelovanje v terapevtski skupini je globoko delo na sebi v varnem prostoru, kjer si lahko dovolimo biti to, kar smo. Skupina omogoča zaupanje ter pripadnost, zato posameznik v skupini mnogo lažje spregovori iskreno, avtentično, ostali pa se odzovejo s podporo in potrditvijo. Če rečemo enostavnejše, je skupina primerna ta tiste, ki bi radi spregovorili globlje kot je možno v družbi s prijatelji, starši in drugimi o določenih temah in kako le-te vplivajo nanje. V skupini izmenjava mnenj, izkušenj in še posebej doživljanj poteka brez obsojanja, pametovanja, zato je mnogo lažje uvideti lastne blokade, hkrati pa uvajati nove možnosti in strategije za življenje. Izreden poudarek je na prepoznavanju pozitivnih osebnih značilnosti, notranjih moči in potencialov, ki lahko vodijo do večje živosti, boljših odnosov in samouresničenja. 

ženske lacrima.jpg

PODPORNA TERAPEVTSKA SKUPINA ZA ŽENSKE 

·       Pogosto skrivate svoja čustva zato, da ne bi obremenjevali drugih? 

·       Se ustavljate pri izražanju svojega mnenja zato, da koga ne bi prizadeli? 

·       Pogosto hodite po tankem robu svojih zmogljivosti in moči? 

·       Hrepenite po odprtem pogovoru, kjer lahko spregovorite zares tako kot mislite, čutite in ne da bi vas drugi ustavljali pametovanjem, nasveti in preusmerjanjem na »pomembnejše teme«? 

·       Hrepenite po tem, da vas drugi slišijo in brez obsojanja podajo svoje odzive? 

·       Ste utrpeli situacijsko stisko, kot je na primer ločitev, okrevate po nasilni preteklosti ali pa želite okrepiti svojo samozavest?

·       Se vam zdi možno, da nosite talente, ki so vam neopazni ali pa jih doživljate kot samoumevne? 

·       Ne verjamete, ko vas pohvalijo, ampak v vas to prebudi celo nekakšno praznino?

Potem je terapevtska skupina za ženske prava za vas, saj ni napačnega časa niti napačnega razloga za iskanje podpore pri drugih.

Na prvem srečanju spregovorimo o naših ciljih, ki pa se lahko skozi nadaljnji proces spreminjajo. Dotaknemo se težav s krivdo, odpuščanjem in postavljanjem meja, odnosa s starši, še posebej z mamo, saj pomembno določa našo žensko identiteto, naše vloge v življenju, prepoznavanje in razmejevanje lastnih potreb in podobno. Skozi različna tematska izhodišča prepoznavamo, kateri so tisti vzorci, s katerimi delujemo pozitivno in  kateri so vzroki, ki prispevajo k našim težavam. Tako lažje opustimo bremena, ki ne spadajo k nam, kar izredno učinkovito zmanjšuje raven stresa in pozitivno prispeva tako k fizičnemu kot duševnemu zdravju.

Ženska identiteta pogosto temelji na tem, koliko zmore razumeti in povezovati stališča drugih oseb. V mnogih družbah in družinah je obtožena kot najpogostejši vir konfliktov. Nekateri teoretiki krivijo ženske, ki preveč ljubijo in jih hkrati kaznujejo, ko pokažejo preveliko mero neodvisnosti. Svetujejo jim, kako dobiti ter obdržati moškega in jih v naslednjem hipu grajajo, ker pretirano vlagajo v odnose. Kako se naj ženska izogne pastem takšnih bolečih dilem in krivic?

Skupinska dinamika pod strokovnim terapevtskim vodenjem omogoča varen prostor zaupanja, sprejemanja, zato so pristni odzivi drugih podani dostojanstveno in spoštljivo. Ko se naučimo prisluhniti lastnemu telesu, ki nam daje navodila preko čustev  in telesnih senzacij, lahko ohranimo stik s sabo tudi v nemogočih situacijah. Takrat se naše življenjske izkušnje mnogo hitreje in lažje predrugačijo v takšne, da so v prvi vrsti učinkovite za nas.

  

Pridružite se Podporni terapevtski skupini za ženske, ki bo v terapevtskem centru Lacrima,

(Dobja vas 185, Ravne na Koroškem).

Kdaj pričnemo?

Skupina bo pričela s srečanji predvidoma 20.5.2022 oz. ko bo prijavljenih vsaj 6 žensk. Natančne termine določimo pred izvajanjem skupine (po uskladitvi vaših zmožnosti).

Cena: 15 € na eno srečanje/120 € za 8 srečanj po 90 min.

Prijavite se do 3. 5. in prihranite 10 EUR na osebo.

Za prijavo pišite na e-mail: tatjana.skovacic@gmail.com ali pokličite na 040 611 201.
Število mest omejeno, zato vas vabimo, da se čimprej prijavite. 

lacrima gozd žalovanje.jpg

PODPORNA TERAPEVTSKA SKUPINA ZA ŽALUJOČE

 

Skupina je namenjena odraslim osebam v procesu žalovanja, ki so doživele smrt bližnje osebe. Čeprav izgube nihče ne doživlja povsem enako, je podpora drugih žalujočih posameznikov lahko v veliko pomoč, s katero sebi in drugim skupaj pomagamo ustvarjati jutrišnji dan. Skupina omogoča razumeti izgubo, proces žalovanja in spodbuja izražanje vseh občutkov ob slovesu.

Žalost ob izgubi se prelije na vsa življenjska področja, vključno z delom, odnosi, zastavljanjem prihodnjih ciljev in iskanjem smisla:

»Minilo je že nekaj mesecev in vsi so se vrnili v svoja življenja. Zame se zdi, da žalovanja ne bo nikoli konec. Še vedno večino dni razmišljam le o tem.«

 

»Sprašujem se, ali bi lahko naredil več. Čutim, da sem kriv in dvomim o vsaki odločitvi, ki sem jo sprejel. Mislim, da tega nikoli ne bom mogel premakniti. Ne vem, kako se spopasti ..."

 

»Imam čudovito skupino prijateljev in družine, toda ... zdi se mi, da ne razumejo. Nihče ne ve, kaj preživljam."

 

»Če iskreno povem, me ne briga, kaj kdo počne in kaj se dogaja. Vse me jezi, besna sem. Nočem se počutiti tako, to več nisem jaz, ampak nimam pojma, kaj naj naredim.«

 

"Hiša je tako tiha in sovražim, da ostanem sam s svojimi mislimi. Noči in vikendi so še posebej težki.«

 

»Še vedno sem v šoku, da je premagal raka in po vsem tem umrl zaradi Covida! On je bil moj najboljši prijatelj, moja moč vsak dan. Še nikoli nisem bila sama in sovražim ga, ker me je zapustil. Kako sem lahko tako grozna? Vsi pravijo, naj se zamotim z delom, a ne morem nehati misliti nanj. Čutim, da je najboljši del mojega življenja konec, kaj je življenje brez njega?«

 

 »Zelo pogrešam brata in sam se trudim ostati živ. Nikoli ne bom pozabil zadnjih besed, ko sem ga videl. Velikokrat pomislim … če bi slišal telefon, bi bil morda še vedno tukaj.«

 

Kje in kdaj je prava priložnost, da izrazimo žalost v vsej njeni moči? Na delu? Doma? Med našo najožjo družino in najdražjimi prijatelji? 

Zdravljenje v žalosti ni preprosto in poteka tako počasi, da ga večinoma sploh ne opazimo. Pride s potrpežljivostjo in bolj kot karkoli, s podporo ljudi, ki razumejo begajoče misli: »Zakaj jaz? Zakaj on/ona? Zakaj zdaj? Kako se je to zgodilo? Kako sem lahko to preprečil? Kaj bi lahko naredil drugače? Zakaj nisem naredil več? Kako dolgo bo težko?«

 

Kdor so-čuti, prepozna, da žalovanje traja za vedno, kot ljubezen do osebe, ki je umrla. Ojačati se po izgubi ne pomeni manj jokati, ali izpustiti spomine na umrlega, ampak dovoliti si najprej upati in nato zares stopiti v stik z željami in stvarmi, ki prinašajo zadovoljstvo.

 

Ne glede na to, koga ste izgubili, kako se je zgodilo ali kako dolgo je od tega minilo, je skupina primerna za vsakogar, ki žaluje.

 

Ob etičnih merilih zasebnosti in zaupanja skupina ponuja tople odprte dialoge, prožne odnose, iskrene in globoke odzive,  ki spodbujajo razvijati nove moči za soočanje z izgubo. Pomaga postaviti novo ravnotežje in vključitev v življenje, ki je odslej drugačno. 

 

Podporna terapevtska skupina za žalujoče bo v terapevtskem centru Lacrima, (Dobja vas 185, Ravne na Koroškem).

 

Kdaj pričnemo?

Prijave se zbirajo tekom celega leta, prijavljeni udeleženci boste o pričetku in terminih srečanj pravočasno obveščeni po elektronski pošti ali telefonu. Nov cikel se predvidoma začne v maju 2022. 

Cena: 15 € na eno srečanje/120 € za 8 srečanj po 90 min.

Za prijavo pišite na e-mail: tatjana.skovacic@gmail.com ali pokličite na 040 611 201.
Število mest omejeno, zato je potrebna predhodna prijava.

conductor-directing-symphony-orchestra-48130328.jpg

SKUPINA ZA GLASBENIKE IN GLASBENICE

 

Skupina je namenjena glasbenikom in glasbenicam (inštrumentalisti, pevci, dirigenti …) tako začetnikom kot tistim z dolgoletnimi izkušnjami, ne glede na zvrst, žanr ali sestav, v katerem se glasbeno udejstvujete.

Izkazalo se je, da glasbeni svet močno rabi priložnosti, kjer bi lahko v polnosti iskreno spregovorili o svojem glasbenem delu življenja. Razni seminarji, kongresi, festivali in podobne prireditve vabijo iz glasbenikov le njihov imeniten, sofisticiran svet. S tem, kako živi, ko odrske luči ugasnejo, pa se navadno ubada vsak sam na svoj način, kar je krivično, saj je tudi naslednji nastop v veliki večini najbolj odvisen ravno od tega dogajanja. Značilna težava glasbenikov nastane, kadar nastopajo tudi takrat, ko je nastop že mimo. Odrski nastop v smislu pretvarjanja  je namreč tako zaželen in globoko vpet v samo glasbeno vzgojo in kasneje v stil življenja, da glasbenik zlahka izgubi stik s seboj. Krivico poglablja še dejstvo, da umetniška in pedagoška družba takšno histrionično držo tudi podpira in se večinoma tega niti ne zaveda. Živeti brez stika s sabo pomeni dušiti edini lastni, življenjski kompas, ki nam sporoča, kaj rabimo, kako se izražamo, kako se počutimo, kateri so varni odnosi in kje je za nas nevarno, na primer doživljanje praznine v čustvenem svetu, ki se še posebej močno prikaže po koncertih in projektih, v katere smo vložili veliko sebe in podobno. Za mnoge postane boleče šele takrat, ko ugotovijo, da so v resnici sami, čemur se lahko pridruži celo dvom o smislu življenja, kadar se pojavijo na primer brez inštrumenta. Mnogo patoloških pojavov se stereotipno pripisuje »umetniški duši in potrebam umetnosti«, kar pa umetniku prinese le kratkotrajno tolažbo. Dlje kot tiščimo naše resnične potrebe stran, bolj boleč je padec lastnih odrskih zaves, kar je tudi največji dejavnik rabe alkohola in drugih opojnih stvari. 

 

Tematike, ki jih naslavljamo v skupinah za glasbenike in glasbenice:

- primerjanje z drugimi, tekmovanja, timsko delo
- kaj mi pomenijo aplavzi, pohvale in mnenja drugih (koliko se naslanjam na to)
- priprave na nastop (koliko in kako zmorem poskrbeti zase)
- trema in moja notranja drža na odru (stik s telesom, obvladovanje čustev, misli) 
- rituali po nastopu
- soočanje z neuspehi in kritikami
- zdrav in patološki narcizem

Teme lahko tudi sproti prilagajmo potrebam in vprašanjem udeležencev.


Skupina bo zaprtega tipa, kar pomeni, da so od začetka do konca delovanja skupine vključeni isti udeleženci (običajno med 6 in 10 oseb), kar ustvarja občutek zaupanja in varnosti.

Skupina bo potekala osem zaporednih sred od 19. do 20.30 ure. Skupina se začne ob zapolnitvi prostih mest in boste pred tem obveščeni. 

 

Kraj: Ravne na Koroškem in skupina preko video pogovora

Cena: 15 eur na srečanje

Prijava: na 040 611 201 ali mi pišite na tatjana.skovacic@gmail.com

Voditeljica: mag. Tatjana Sagernik Kovačič